Κατηγορία: Image Κέρκυρα
Αστερίξ ο… Κερκυραίος Επιστροφή στα Αρθρα (Image Κέρκυρα)
Ιανουάριος 2006
Ιανουάριος 2006
Βαθμοί: 0

Όλη η Ελλάδα βρίσκεται υπό Ευρωπαϊκή Κατοχή. Όλη; Όχι! Ένα νησί ανυπότακτων Κερκυραίων αντιστέκεται ακόμη και θα αντιστέκεται για πάντα στους Ευρωπαίους εισβολείς. Και η ζωή δεν είναι εύκολη για τους Ευρωπαίους λεγεωνάριους που φρουρούν τα στρατόπεδα των Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων των Κοινοτικών Πλαισίων Στήριξης.
Όλα ξεκίνησαν με την υπογραφή των Προγραμματικών Συμβάσεων ένταξης έργων υποδομής. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταλαμβάνει την Ελλάδα. Γραφειοκράτες και τεχνοκράτες εισβάλλουν στις υφαλοκρηπίδες και απειλούν με κυρώσεις για τα έργα που καθυστερούν και δεν ολοκληρώνονται. Λεφτά κινδυνεύουν να χαθούν. Προγράμματα επίκειται να τιναχθούν στον αέρα. Μα οι Γαλάτες… (συγνώμη) …οι Κερκυραίοι αντιστέκονται. Αντιστέκονται σθεναρά…
Η ζωή στην Κέρκυρα συνεχίζεται στους ίδιους νωθρούς ρυθμούς. Οι περισσότεροι από τους κατοίκους του νησιού διάγουν τον ύπνο του δικαίου. Κυνήγι, φαγοπότια, τουρισμός, αγροτικές επιδοτήσεις, ταξίδια, αγορές και εμπόριο. Κανείς δεν δείχνει να αλλάζει τρόπο ζωής παρά τις απειλητικές αναφορές των επιστολών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για εγρήγορση.
Και οι Κερκυραίοι αντιστέκονται με τον ύπνο τους.
Ο Μάγος Δρύδης, ξακουστός για την θητεία του στις κυβερνήσεις του Αυτοκράτορα Σημίτιου είχε βρει τον τρόπο να προχωρά τις διαδικασίες με μαγικό τρόπο. Ένα φίλτρο που χαρίζει υπεράνθρωπη δύναμη σε όποιον το πιει και ανοίγει τις πόρτες στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Ένα μυστικό όμως που δεν τον βοήθησε να επανεκλεγεί στις τελευταίες εκλογές.
Ο Φανοβελίξ, προμηθευτής μενίρ σε ολόκληρη την επικράτεια του νησιού ευτυχώς είχε πέσει στην γαβάθα με τον μαγικό ζωμό και έχει βρει το μυστικό της επιτυχίας και της δράσης με κάθε καθεστώς. Γαλάζιο ή πράσινο. Ξακουστός εργολάβος μενίρ είναι πάντα έτοιμος να βρει τον τρόπο να βοηθήσει το νησί του κουβαλώντας μενίρ από τα νταμάρια του και να σώσει με την ανυπέρβλητη δύναμή του το νησί από τις καθυστερήσεις των έργων με κάθε καθεστώς. Η δράση του φίλτρου είναι αιώνια.
Ο Μπουρδοφωνίξ είναι ο πολιτικός βάρδος που οι γνώμες για το ταλέντο του είναι διχασμένες. Ο ίδιος βρίσκει τον εαυτό του μεγαλοφυή, με προχωρημένες ιδέες για τον Κερκυραϊκό ελαιώνα, τον τουρισμό, την διαχείριση του νερού, αλλά όλοι οι άλλοι τον βρίσκουν αχαρακτήριστο. Όταν όμως κρατάει το στόμα του κλειστό είναι αξιαγάπητος και ευχάριστος για παρέα. Ειδικά όταν αρχίσει να παίζει το αγαπημένο του όργανο, το πιάνο, και αφήνει στην άκρη την λύρα της πολιτικής.
Ο Μαχειμαστίξ, φύλαρχος του νησιού είναι ευέξαπτος και ρίχνει που και που και κανένα χαστούκι.
Ήρθε από το βουνό και το μόνο που φοβάται είναι να μην πέσει ο ουρανός στο κεφάλι του.
Κυκλοφορεί πάνω σε μια ασπίδα που κρατούν οι πολεμιστές του. Τώρα όμως του έχουν μείνει λίγοι. Κάποιοι υπασπιστές παραιτήθηκαν από το βάρος της μεταφοράς του, κάποιοι αποπέμφθηκαν.
Υπάρχει βέβαια και η Αντζάλα, η ωραία του νησιού, που το μαγικό φίλτρο της έδωσε παντοτινή ομορφιά, που τη βοήθησε ακόμα και για την εκλογή της στο ύπατο αξίωμα του τοπικού αρμοστή στη Βουλή. Βγήκε παρά την κόντρα με τον Δρύδη. Άλλωστε δεν είχε ανάγκη το φίλτρο του. Ο ρόλος της πάντως είναι κριτικός. Όλοι την προσέχουν και όλοι την ακούν.
Ο έτερος αρμοστής, ο Νομιστίξ, ψαράς πάππου προς πάππου, συνεχίζει να ψαρεύει έργα που έχουν αρχίσει να βρωμάνε άσχημα πλέον σε όλο το νησί. Η μπόχα τους στιγματίζει την εύρυθμη λειτουργία της νέας γαλάζιας διακυβέρνησης κι εκείνος μένει ξεκρέμαστος από τις κεντρικές επιταγές με δηλώσεις που προσπαθούν να δικαιολογήσουν τα αδικαιολόγητα. Νέο Νοσοκομείο, Φυλακές, Αεροδρόμιο, Λιμάνι, Δικαστικό Μέγαρο, Αστυνομικό Μέγαρο.
Τέλος, υπάρχει κι εκείνος ο Τρεπεκλίξ, ξακουστός σιδηρουργός, που καταπιάνεται με έργα και ημέρες. Το εργαστήριό του αναστατώνει το νησί. Σκαψίματα, φανάρια, πεζοδρομήσεις, αποχετεύσεις, όλα περνάνε από το σιδηρουργείο του.
Αυτός που μας λείπει, είναι μόνο ο Αστερίξ. Όσο κι αν ψάξαμε, εκεί κολλήσαμε. Ίσως γιατί αν υπήρχε, τότε να βλέπαμε το μέλλον να μας χαμογελά. Ίσως να κάναμε και μια απόπειρα να σκιτσάρουμε τις ιστορίες των ηρώων μας. Και ίσως ετούτες οι ιστορίες να έκαναν τον γύρο του κόσμου, σε όλες τις γλώσσες…

Επιστροφή στα Αρθρα (Image Κέρκυρα) ΕπάνωΕκτύπωση Αρθρου