Κατηγορία: Image Κέρκυρα
Κερκυραϊκό Καρναβάλι Επιστροφή στα Αρθρα (Image Κέρκυρα)
Μάρτιος 2006
Μάρτιος 2006
Βαθμοί: 0

Το Καρναβάλι στην Κέρκυρα διαρκεί όλο τον χρόνο. Είμαστε τελικά τυχεροί εμείς οι Κερκυραίοι. Μέσα από την επαφή μας με τους Βενετσιάνους, αποκτήσαμε πολλές καλές «συνήθειες». Μια από όλες είναι και τούτη η διαρκής γιορτή του Καρναβαλιού στο νησί των Φαιάκων. Κι αν με ρωτάτε γιατί, η απάντηση είναι εύκολη και σαφής. Αρκεί να κοιτάξετε γύρω σας, να κάνετε μια βόλτα στους δρόμους της πόλης, να ανοίξετε τους δέκτες σας στα τοπικά τηλεοπτικά κανάλια, να ξεφυλλίσετε τις τοπικές μας εφημερίδες. Όλα μα όλα αυτό υποδεικνύουν. Ετούτο το ξέφρενο αποκριάτικο γλέντι των μασκαράδων της Κέρκυρας που διαρκεί όλο τον χρόνο, μα κυρίαρχα κορυφώνεται κάθε τέσσερα χρόνια. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή.
Είμαστε οι μόνοι που έχουμε τέτοια παράδοση με το Καρναβάλι στην Ελλάδα. Ποια Πάτρα, ποια Ξάνθη και ποιο Μοσχάτο μου λες. Αυτοί φέρνουν Βραζιλιάνους για να ανεβάσουν το κέφι τους. Εμείς γιορτάζουμε χωρίς παρελάσεις και κάψιμο Καρνάβαλου. Εμείς τους Καρνάβαλούς μας δεν τους καίμε σαν μερικούς – μερικούς. Τι να τα κάνουμε τα αποκριάτικα άρματα και τις παρελάσεις των μασκαράδων; Τι να το κάνουμε το κυνήγι του χαμένου θησαυρού; Ούτε χαρταετούς δεν χρειαζόμαστε. Όλα κι όλα. Εμείς ξέρουμε από καρναβάλι κι από μάσκες. Μάσκες περίτεχνες και αποκαλυπτικές. Μάσκες που ξέρουν να κρύβουν και να αποκαλύπτουν συνάμα την αλήθεια.
Δέστε πρώτα από όλα τους δρόμους μας. Αυτοί είναι δρόμοι καρναβαλιού. Μασκαρεμένοι με άσφαλτο τρίτης γενιάς. Χωματόδρομοι γεμάτοι λακκούβες. Κάποιοι ντύνονται συνήθως λίμνες όταν βρέχει. Το νερό είναι η πιο χαρακτηριστική τους μεταμφίεση. Μας παραπλανούν έχοντας πινακίδες σήμανσης με αποχρώσες ενδείξεις. Ακόμα και τα φανάρια τους μας κοροϊδεύουν. Είμαστε η μοναδική πόλη που έχει χαλάσει τόσα λεφτά για φωτεινή σηματοδότηση και δεν λειτουργεί κανένα φανάρι. Αλλά τουλάχιστον έχουμε αποχέτευση. Σκάβουμε και βάζουμε σωλήνες παντού. Στην παλιά πόλη, στη νέα, στους επαρχιακούς και τους δημοτικούς δρόμους. Έχω την εντύπωση πως σκάβουμε μόνο και μόνο για να κάνουμε κάτι. Για να χαλάμε τους δρόμους και να έχουμε άλλοθι. Μια μάσκα όλες ετούτες οι εργολαβίες. Μια μάσκα που κρύβει τη γύμνια μας και αποκαλύπτει μόνο αυτά που αξίζουμε. Την ταλαιπωρία και τη φτώχια μας. Τέλος πάντων. Καλά που υπάρχει και το Νοσοκομείο σε τελική ανάλυση για να περιμένουμε κι ένα μεγάλο έργο σε τούτον τον τόπο. Κι αυτό όμως μασκαρεύτηκε για τις ανάγκες των καιρών. Άσχετο. Όσο ήταν κυβέρνηση το ΠΑ.ΣΟ.Κ. ετούτο είχε ένα πράσινο χρώμα. Τώρα με τη Νέα Δημοκρατία έγινε μπλε. Που να τελειώσει ετούτο το έργο. Κάθε κυβέρνηση του αλλάζει και χρώμα. Είναι όμως κι αυτό στα πλαίσια της αποκριάς. Γι’ αυτό σας λέω. Γεμίσαμε μασκαράδες. Ήρθαν και οι Αμερικάνοι και κάναμε και Τριώδιο. Άλλοι ντύθηκαν ειρηνιστές. Πήραν τις κόκκινες σημαίες παραμάσχαλα και κατέβηκαν στο λιμάνι με τα σφυροδρέπανα. Καλά κάνανε οι άνθρωποι. Αφού δεν είχαμε λεφτά για Καρναβάλι τουλάχιστον να παρελάσουμε, σου λέει. Δεν θέλουμε Αμερικάνους. Δεν θέλουμε αυτούς που βομβαρδίζουν και σωστά. Μακριά από μας ο πόλεμος και οι βαρβαρότητες των Αμερικανών που γέμισαν τον κόσμο με πόνο και θύματα. Οι περισσότεροι πάντως διαδήλωναν γιατί ήταν εργαζόμενοι κι όχι καταστηματάρχες και δεν θέλανε να δουλέψουν μέσα στο καταχείμωνο. Λίγο το έχεις; Κι αν οι καταστηματάρχες του νησιού άνοιξαν διάπλατα για να τους υποδεχθούν λόγω οικονομικής δυσχέρειας, ετούτοι διαδήλωσαν στο Καρναβάλι του αλλοπρόσαλλου, εδώ, στο νησί των Φαιάκων. Ήθελα να ήξερα μόνο… αν ήταν Ρώσικο το αεροπλανοφόρο πόσοι θα διαδήλωναν; Ή μήπως οι Ρώσοι δεν βομβάρδισαν ποτέ το Αφγανιστάν… τέλος πάντων… ίσως τότε να μην είχαν κόκκινες σημαίες και να είχαν γαλάζιες. Κι αυτές αλλάζουν χρώματα. Μασκαρεύονται.
Αλλά μιλούσαμε για το Καρναβάλι και τους Καρνάβαλους του νησιού. Πολλοί. Πολλοί και διαχρονικοί. Έτσι είμαστε εμείς οι Κερκυραίοι. Είπαμε τους Καρνάβαλους δεν τους καίμε. Τους χαιρόμαστε μια ζωή, γευόμαστε τις κοροϊδίες τους όλο τον χρόνο, τους αφήνουμε να παρελαύνουν ανενόχλητοι, τους ψηφίζουμε και τους επανεκλέγουμε κάθε φορά. Άλλωστε είμαστε δικαιολογημένοι. Έχουμε Καρναβάλι όλον τον χρόνο.
Μας αρέσει να γελάμε. Που καιρός για Σαρακοστή στην Κέρκυρα. Που καιρός για μετάνοια και περισυλλογή. Εξάλλου το Πάσχα θα έρθει ούτως ή άλλως. Λίγο πιο νωρίς, λίγο πιο αργά… οι ξένοι tour operators να είναι καλά και η Κίνα με τα πυροτεχνήματά της… Και του χρόνου.

Επιστροφή στα Αρθρα (Image Κέρκυρα) ΕπάνωΕκτύπωση Αρθρου