Κατηγορία: Image Κέρκυρα
Η «Ανοιξη»… και τα «μπουμπούκια» της Επιστροφή στα Αρθρα (Image Κέρκυρα)
Μάρτιος 2006
Μάρτιος 2006
Βαθμοί: 0

Ήρθε επιτέλους η Άνοιξη και η Κερκυραϊκή εξοχή έβαλε για ακόμα μια φορά τα καλά της. Χρώματα και μυρωδιές πλημμυρίζουν πλέον το νησί μας. Οι πρώτοι τουρίστες κάνουν ήδη αισθητή την παρουσία τους στις στάσεις των λεωφορείων κοιτώντας με απορία τα ρολόγια τους και το νησί μοιάζει να ξύπνησε από το χειμερινό συνηθισμένο λήθαργό του. Ήταν βλέπεις και το Πάσχα που μας τόνωσε για τα καλά και μας αφύπνισε.
Μα τούτη η Άνοιξη είναι διαφορετική, όπως και να το κάνουμε! Είναι ιδιαίτερη γιατί σηματοδοτεί μια νέα προεκλογική εποχή για τις τοπικές κοινωνίες. Υποψήφιοι Δήμαρχοι, Νομάρχες, Κοινοτάρχες, χρωματιστά «μπουμπούκια» που βλάστησαν και είναι έτοιμα να ανθίσουν και να ομορφύνουν τον τόπο. Ευωδιές άνοιξης στο πολιτικό τοπίο της Κέρκυρας.
Πολιτικά Κόμματα στον αγώνα της χρωματικής παλέτας που θα βάψει στο χρώμα τους το νομό και τους δήμους. Χαλιά στρωμένα και δάφνες επιτυχίας, όνειρα και ελπίδες που μαραίνονται στους ανθοστόλιστους κάμπους του πολιτικού σκηνικού μας.
Όπως και να το κάνουμε είμαστε ιδιαίτεροι εμείς οι Κερκυραίοι. Πόσο μάλλον τα «μπουμπούκια» της πολιτικής μας! Το καθένα, βέβαια, θέλει και το δικό του λιβάδι! Να το στολίσει άναρχα, με τις δικές του μυρωδάτες πρωτοβουλίες.
Ας δούμε λοιπόν τα κερκυραϊκά «μπουμπούκια» της εκλογικής μας εξοχής. Λόγω χώρου αναφερόμαστε μόνο σε μερικά. Μα προσοχή! Μην τολμήσετε να τα κόψετε με γυμνά χέρια. Όλα θέλουν τον τρόπο τους...

Toulipous – maxeimarious
Ξεχωριστό είδος τουλίπας που ανακαλύφθηκε στο Δήμο Θιναλίων και μονοπώλησε το πολιτικό σκηνικό της Βόρειας Κέρκυρας για μια δεκαετία και βάλε. Χαρακτηριστικό το πράσινο ξεφτισμένο χρώμα του (βλέπε ΠΑ.ΣΟ.Κ. – Γιωργάκη) και ο αδύναμος βλαστός του (λόγω απεργίας πείνας). Το συναντάμε στα λιβάδια όλου του νομού, αν και του λείπει ο Δήμος Θιναλίων. Ανθεκτικό στις εσωκομματικές πιέσεις και τετραπέρατο. Μην το φάτε! Όσοι το επιχείρησαν σβήστηκαν από τον κομματικό χάρτη των «μπουμπουκιών». Χαρακτηριστικά παραδείγματα οι μιμόζες – fanariotous (λειτουργεί και ως κισσός) , οι γλαδιόλες – savous poulimenous (φύλλα του χρησιμοποιούνται και στη μαγειρική), τα ζουμπούλια – zoumpoulious (φυτό με ειδικές ανάγκες σε πότισμα), και οι μπιγκόνιες – kavadious (νιώθεις πως επικοινωνεί καλά με το περιβάλλον).

Violetous – stefanous
Ξεχωριστό είδος βιολέτας που ανθίζει για τουλάχιστον μια δεκαετία στο Δήμο Αχιλλείων. Χαρακτηριστικό του το έντονο χρώμα που χρησιμοποιείται κατά κόρον στις εκδόσεις εντύπων και εφημερίδων τοπικού ενδιαφέροντος. Ανθεκτικό στις παράπλευρες κομματικές απώλειες.
Χαρακτηριστικό παράδειγμα η επέκταση της σποράς του σε ανθισμένα λιβάδια που προγραμμάτιζαν να ανθίσουν άλλα γαλάζια «μπουμπούκια» της συνομοταξίας, όπως γεράνια - moraitous (λόγω των έργων), λεβάντες - skourtous (ακόμα περιμένει απάντηση ο Χρήστος), μυρσίνες - lessous (αρκεί η προσπάθεια) και των κρίνων – anthous (παρθένοι στην πολιτική).

Paparounous – xaralampous
Ξεχωριστό είδος παπαρούνας κυπριακής προέλευσης χρώματος κόκκινου (της φωτιάς – Παπαρήγα) με βλαστό σε σχήμα σφυροδρέπανου και αντοχή στις ασθένειες λόγω αντισωμάτων. Δοκιμασμένη λύση με αντοχές βλάστησης λόγω βιολογικών λιπασμάτων από τις ντιρεκτίβες Περισσού.

Kamelious – Trepeklous
Ξεχωριστό είδος καμέλιας που κατοικοεδρεύει στο Δήμο Κερκυραίων με εξωσωματική παραταξιακή γονιμοποίηση. Οι ρίζες του έχουν σκάψει όλους του δρόμους της πόλης, τις περισσότερες φορές χωρίς λόγο. Για να το ξεριζώσεις θέλεις πολύ προσπάθεια. Απέτυχαν πολλά είδη να ανθίσουν επί των ημερών του. Χαρακτηριστικά παραδείγματα ο νάρκισσος – Sarlous (είχε κάποτε την πλειοψηφία στα λιβάδια της πόλης, αλλά ας όψονται τα χορτοκοπτικά) και η Ορτανσία – Mikalous (έφθασε στην πηγή, αλλά έμεινε απότιστος) που σκοτώνονται για μια θέση στο ήλιο.

Υπάρχουν και άλλα είδη «μπουμπουκιών» που ανθίζουν στον Κερκυραϊκό ελαιώνα της εξοχής μας. Μόνο οι ελιές μας δεν ανθίζουν. Όσο για τα υπόλοιπα «μπουμπούκια» της Κερκυραϊκής εξοχής... σε νέο άρθρο.

Επιστροφή στα Αρθρα (Image Κέρκυρα) ΕπάνωΕκτύπωση Αρθρου